Home » Wat is asbest?

Wat is asbest?

Asbest is de verzamelnaam voor een aantal in de natuurvoorkomende mineralen. De naam asbest komt van het griekse woord asbestos dat onverwoestbaar betekend.

Twee groepen asbest
Als we kijken naar de structuur en de vorm zijn er twee groepen asbest namelijk Serpentijn en amfibool. Serpentijn is wit asbest ook wel chrysotiel genoemd. Ongeveer 85% van alle asbest houdende toepassingen bevat wit asbest. De serpentijn vezel is te herkennen aan een gekrulde vezel. Vergelijkbaar met touw.

Amfibool groep bestaat uit amosiet (bruine asbest), crocidoliet (Blauwe asbest), tremoliet (grijze asbest), actinoliet (Groene asbest), anthofyliet (Gele asbest). De amfibool vezel is een naaldvormigevezel. Deze komen voor in bundels. Vergelijkbaar met staaldraad. De Vezel is gemakkelijk splijtbaar in de lengte richting.

Hechtgebonden en niet Hechtgebonden asbest
Deze asbest groepen worden in twee structuren ondergebracht namelijk hechtgebonden en niet hechtgebonden. Bij hechtgebonden asbest zijn de vezels sterk verankerd in het bindmiddel. Hierbij kun je denken aan een asbest cement golfplaat. Deze geven weinig vezels af tenminste als het product niet beschadigd is. Niet hechtgebonden asbest

Bij niet hechtgebonden asbest zijn de vezels nauwelijks verankerd in het bindmiddel. Dit betekend dat er snel asbest vezels vrij kunnen komen. De vezels hebben vaak ook een zeer hoog asbestgehalte, variërend van 75% tot 100% Dit maakt dat niet hechtgebonden asbest gevaarlijk is. Een voorbeeld product is spuitasbest.

Alleen een laboratorium kan met 100% zekerheid vaststellen of een product of materiaal asbest bevat.

Asbest en uw gezondheid
Jaarlijks vallen er in Nederland 1600 asbest doden. Wereldwijd 100.000 asbestdoden. In 1993 werd asbest veelvuldig in toepassingen verwerkt. Bij directe blootstelling aan asbest en asbesthoudende materialen en producten zul je niet direct ziek worden, het kan tien tot zestig jaar duren voordat iemand klachten krijgt. Een asbest vezel kan het lichaam binnen dringen door eten, drinken, via de huid en de ademhaling. Er zijn verschillende asbest zieketen genaamd: Asbestose, Pleurale plaques, Asbestgerelateerde longkanker en Mesothelioon